07 Jul 2012 | By ဇာျခည္ဝင္း(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
အစားအစာေတြေၾကာင့္ ေလပြတာ၊ ဝမ္းခ်ဳပ္လို႔ ေလပြတာ စတဲ့ ေလပြတာကို ျဖစ္ေစတဲ့အေၾကာင္းေတြ မ်ားစြာရွိတယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြက ေျပာပါတယ္။ ဝမ္းမခ်ဳပ္ပါေစႏွင္႕ အမွ်င္ဓာတ္အစားနည္းတာ၊ ေရေသာက္နည္းတာနဲ႔ လႈပ္ရွားမႈမရွိတာေတြေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္ေစၿပီး ေလပြတာကိုျဖစ္ ေစတယ္လို႔ Mayo Climic မွ သုေတသီ Mitchael Jensen က ေျပာပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္တာေၾကာင့္ ေလပြတာ မျဖစ္ေအာင္ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာပါဝင္တဲ့ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး၊ သစ္သီး၊ ဟင္း သီးဟင္းရြက္၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အေစ့အဆန္ေတြ စားေပးပါ။ အမ်ိဳး သမီးေတြ အတြက္ တစ္ေန႔ကို အမွ်င္ဓာတ္ ၂၅ ဂရမ္နဲ႔ အမ်ိဳးသား ေတြအတြက္ ၃၈ ဂရမ္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ေရကို တစ္ေန႔ ၆- ၈ ခြက္ေသာက္ပါ။ ေလ့က်င့္ခန္းကို တစ္ေန႔နာရီဝက္နဲ႔ တစ္ပတ္ ငါးရက္လုပ္ပါ။
လက္တို ့စ္ႏွင္႕ ဓာတ္မတည္႕မႈမွ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ အစားအစာေတြနဲ႔ ဓာတ္မတည့္ တာေၾကာင့္ ေလပြတာကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဆရာဝန္ရဲ႕ အတည္ျပဳခ်က္ကို ရယူဖို႔ေတာ့ လိုပါ တယ္။ အမ်ားစုက တတ္ကြ်မ္းနားလည္တဲ့ ဆရာဝန္နဲ႔ ေမးျမန္း မႈမရွိဘဲ ကိုယ့္ဘာသာ ထင္ျမင္ခ်က္နဲ႔ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို မစားဘဲ ေရွာင္တတ္ၾကပါတယ္။ တကယ္လို႔ သင္နဲ႔ မတည့္တဲ့ဘူး လို႔ သံသယရွိတဲ့ အစားအစာကို ဆရာဝန္နဲ႔တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးၿပီး အႀကံျပဳခ်က္ ရယူပါ။ လက္တို႔စ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းေတြနဲ႔ မတည့္ပါက လက္တို႔စ္ပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ ေသာက္ပါ။ အစာ အျမန္မစားပါႏွင္႕ အစာကို သိပ္ေၾကညက္ေအာင္ မဝါးဘဲ အျမန္မ်ိဳခ်တာ ေၾကာင့္ ေလေတြဝင္ၿပီး ေလပြတာကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
အစာစား တဲ့အခါ ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားပါ။ သင္ထမင္းစား ခ်ိန္က အနည္းဆံုးနာရီဝက္ေလာက္ေတာ့ ေပးသင့္ပါတယ္။ ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ အစာေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားတာက ေလပြတာကို ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္ ဆာေလာင္မႈကို တင္းတိမ္ေစတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။ ကာဗြန္ျဖည္႕သြင္းထားေသာ အခ်ိဳရည္မ်ား ေလွ်ာ႕ေသာက္ပါ ကာဗြန္ျဖည့္သြင္းထားတဲ့ အခ်ိဳရည္ေသာက္တဲ့အခါ ဝမ္း ဗိုက္ထဲမွာ ေလေတြ က်န္ေနၿပီး ေလပြတာကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
ကာဗြန္ျဖည့္သြင္းထားတဲ့အခ်ိဳရည္ေတြ ေသာက္မယ့္အစား ေရွာက္၊ သံပရာနဲ႔ သခြားရနံ႔ျဖည့္စြက္ထားတဲ့ ေရေသာက္ပါ။ ပင္စိမ္းခတ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ေပးတာက ေလပြတာ ကို သက္သာေစပါတယ္။ ပီေက အလြန္အကြ်ံ မဝါးပါႏွင္႕ ပီေကဝါးတဲ့အခါ ေလေတြကို မ်ိဳခ်မိတာေၾကာင့္ ေလပြတာ ကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ သင္က ပီေကဝါးတတ္တဲ့အက်င့္ ရွိပါက ပီေကဝါးၿပီးတဲ့အခါ သၾကားလံုး စားေပးပါ၊ ဒါမွမဟုတ္ အမွ်င္ ဓာတ္မ်ားစြာရႏိုင္တဲ့ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ အဆီနည္း ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ စားေပးပါ။ အခ်ိဳဓာတ္ျဖည္႕စြက္ထားေသာ အစားအစာမ်ားကို ေရွာင္ပါ သဘာဝမဟုတ္တဲ့ အခ်ိဳဓာတ္ျဖည့္စြက္ထားတဲ့ အစားအ ေသာက္ေတြကို အလြန္အကြ်ံစားေသာက္တာေၾကာင့္လည္း ေလပြတာကို ျဖစ္ေစပါတယ္။
တစ္ေန႔ကို သဘာဝမဟုတ္တဲ့ အခ်ိဳဓာတ္ျဖည့္စြက္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ႏွစ္ႀကိမ္သံုး ႀကိမ္ထက္ ပိုမစားသင့္ဘူးလို႔ ကြ်မ္းက်င္သူေတြက အႀကံျပဳ ထားပါတယ္။ ဆားေလွ်ာ႕စားပါ အဆင္သင့္ျပဳလုပ္ေရာင္းခ်တဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဆား လြန္ကဲစြာ ပါဝင္ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ မပါဝင္သေလာက္ နည္းပါးတာ ေၾကာင့္ ေလပြတာကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ အဆင္သင့္ျပင္ဆင္ေရာင္း ခ်တဲ့ အစားအစာေတြကို ဝယ္ယူတဲ့အခါ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ေသခ်ာစြာ ဖတ္ၿပီးမွ ဝယ္ယူသံုးစြဲပါ။ သင္ဝယ္ယူတဲ့ အဆင္သင့္ အစားအစာေတြမွာ ဆား ၅၀ဝ မီလီဂရမ္ထက္ ပိုမပါသင့္ပါဘူး။
ဆားစားသံုးမႈက တစ္ေန႔ကို ၁၅၀ဝ-၂၃၀ဝ မီလီဂရမ္ထက္ မပိုသင့္ပါဘူး။ အစာေၾက ေလႏိုင္ေဆး ေသာက္ပါ သင္က ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ေဂၚဖီ ထုပ္ေတြကို စားေလ့စားထမရွိဘဲ စားပါက ေလပြတာကို ျဖစ္ ေစပါတယ္။ ဒီအစားအစာေတြက အာဟာရဓာတ္ျြကယ္ဝတာ ေၾကာင့္ ေလပြမွာ စိုးလို႔ ေရွာင္ၾကဥ္တာမ်ိဳး မလုပ္သင့္ပါ။ ဒီအစား အစာေတြစားၿပီး ေလပြပါက အစာေၾကေလႏိုင္ေဆး ေသာက္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အစာကို နည္းနည္းႏွင္႕ မၾကာခဏ စားပါ တစ္ေန႔ကို မနက္စာ၊ ေန႔လယ္စာနဲ႔ ညစာဆိုၿပီး အနပ္ ႀကီးသံုးနပ္ကို အဝစားမယ့္အစား နည္းနည္းနဲ႔ အႀကိမ္ေရမ်ား မ်ားစားေပးပါ။
ဒီလိုစားတာေၾကာင့္ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို တည္ၿငိမ္ေအာင္ ထိန္းသိမ္းထားႏိုင္ၿပီး ဆာေလာင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ေလပြျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေသာအစားအစာမ်ားကို စားပါ ေလ့လာမႈေတြအရ ပင္စိမ္းခပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္၊ ခ်င္း (ဂ်င္း)၊ နာနတ္သီး၊ တ႐ုတ္နံနံပင္နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ေတြ ေသာက္သံုးေပး တာက ေလပြတာကို မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
0 comments:
Post a Comment